Jdi na obsah Jdi na menu
 


Od 1. 1. 2024 vstoupila v platnost nová pravidla týkající se technických průkazů

4. 2. 2024

Řidiči mají nově místo dvou dokladů od vozidla pouze jeden. Ten obsahuje nejdůležitější technické parametry vozidla. Změna vyvolala řadu otázek mezi řidiči a vlastníky vozidel.

 

Přinášíme souhrn základních změn.

  • Od 1. 1. 2024 je k vozidlu při registraci vydávám jen jeden doklad ORV – osvědčení o registraci vozidla. Tento doklad je vydáván k nově registrovému vozidlu. U vozidel, která mají technický průkaz (TP) a osvědčení o registraci vozidla (ORV), tedy dva doklady se nic nemění, vše zůstává platné a není potřeba provádět žádný úkon a nikam chodit.
  • Pokud s vozidlem pojedete na Stanici technické kontroly, doporučujeme si sebou vzít oba doklady (TP + ORV). STK prověří data v Registru silničních vozidel a na technickém průkazu, pokud bude nalezena neshoda elektronických dat a dat v technickém průkazu, tak STK technickou prohlídku vždy provede a technický průkaz nafotí do systému technických prohlídek a zapíše tuto informaci do protokolu o technické prohlídce.
  • Informace o neshodě dat bude předána do systému registru silničních vozidel, kde následně dojde k doplnění chybějících dat. Technický průkaz po provedení technické prohlídky Vám zůstává, nikdo jej nebude na STK odebírat.
  • Když budete provádět změnový úkon v registru silničních vozidel například změna vlastníka/provozovatele, tak zároveň vždy úředník zkontroluje data a chybějící data v případě potřeby doplní. Doplnění dat je vždy zdarma. Technický průkaz v tomto případě bude úřadem odebrán.
  • Úředník velký technický průkaz vždy zneplatní označením "Zrušeno" (razítkem nebo ustřižením rohu) a datem, kdy k zneplatnění technického průkazu došlo. Žadatel však může požádat o vydání zneplatněného dokladu. V takovém případě je mu doklad vrácen a úředník tuto skutečnost zaznamená do spisu. Toto neplatí v případě padělaného nebo pozměněného technického průkazu.

 

Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR - Ministerstvo dopravy ČR - Média a tiskové zprávy (mdcr.cz)