Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovisko OSD k aplikaci vydané judikatury Nejvyššího soudu ČR - odměna vs. mzda za dobu čekání mezi spoji

22. 8. 2018


Stanovisko OSD k aplikaci vydané judikatury Nejvyššího soudu ČR - odměna vs. mzda za dobu čekání mezi spoji v období od 1.1.2009 do 31.12.2016

 

Z níže uvedeného vyplývá, že zaměstnanci, kteří za dobu čekání v období do 31. 12. 2016 nárokují zaplacení mzdy za výkon práce, mohou uplatněním této vydané judikatury Nejvyššího soudu požadovat po zaměstnavateli stejně jako v popsaném případu žalobce doplacení mzdy za 3 roky zpětně, a to mzdy vzhledem k období do 31. 12. 2016. V období od 1. 1. 2017 se uplatní odměna za čekání mezi spoji stanovená novelizovaným nařízením vlády. Pokud se zaměstnanci, členové OSD, rozhodnou před uplynutím promlčecí doby své nároky vymáhat, je možno, aby dotčení zaměstnanci požádali o právní pomoc postupem podle Řádu právní pomoci.

OSD pro upřesnění uvádí, že i přes žalovaným podanou ústavní stížnost je ke dnešnímu dni výše uvedené soudní řízení ve věci pravomocně skončeno, neboť Ústavní soud ČR je povolán toliko k tomu, aby posoudil, zda vydaná rozhodnutí nezasáhla do ústavně garantovaných práv žalovaného. Meritorním posouzením věci by se mohl ÚS ČR zabývat až tehdy, pokud by k takovému zásahu do práv žalovaného vydanými rozhodnutími došlo.

Přílohy:

Stanovisko OSD čekáni mezi spoji

Rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář